Nauka

Naukowcy informują: Nie zatrzymamy globalnego ocieplenia bez ograniczenia spożywania mięsa!

Alicja Barcikowska 19 czerwca 2014 r.

ziemia

Według ostatnich badań szwedzkich naukowców z Uniwersytetu Technologicznego Chalmers (Chalmers University of Technology) cały świat prawdopodobnie wkrótce będzie musiał ograniczyć spożywanie mięsa i przetworów mlecznych w celu utrzymania zmian klimatycznych na bezpiecznym poziomie. I chociaż na polu przeciwdziałania globalnemu ociepleniu potrzeba także istotnych reform w branży energetycznej, to naukowcy podkreślają, że zmiany te nie będą wystarczające, jeśli ludzie na całym świecie nadal będą kontynuować konsumpcję  coraz większej ilości produktów zwierzęcych.

Grozi nam, że emisje [gazów cieplarnianych] z rolnictwa będą ciągle wzrastać wraz ze wzrostem globalnej konsumpcji mięsa i nabiału. Jeśli nie zajmiemy się emisjami rolnymi, emisja podtlenku azotu i metanu od zwierząt może podwoić się do roku 2070. Tym samym spowodowałoby to, że osiągnięcie celu [ustabilizowania] klimatu byłoby zasadniczo niemożliwe. Pokazaliśmy, że zmniejszenie spożycia mięsa i nabiału jest kluczem do sprowadzenia zanieczyszczenia klimatu aż do bezpiecznych poziomów”, mówi Fredrik Hedenus, jeden z autorów badania. „Szeroka zmiana diety może zająć dużo czasu. Musimy już myśleć o tym, jak możemy uczynić nasze jedzenie bardziej przyjaznym dla klimat”.

W innym, szeroko zakrojonym badaniu przeprowadzonym w Wielkiej Brytanii, oceniano różnice w emisji gazów cieplarnianych pomiędzy dietami osób jedzących mięso, jedzących ryby, wegetarian i wegan. W tym celu zebrano informacje o diecie ponad 2000 wegan, 8 tysięcy wegetarian, 15 tys. jedzących ryby i 29 tys. mięsożerców w wieku od 20-79 lat. Porównywalne parametry emisji gazów cieplarnianych zostały opracowane dla podstawowych kodów spożywczych z zastosowaniem zestawu danych o emisji gazów cieplarnianych do 94 rodzajów towarów spożywczych w Wielkiej Brytanii. Po przeprowadzeniu analiz statystycznych odkryto, że średnie emisje gazów cieplarnianych (liczone w kilogramach ekwiwalentu dwutlenku węgla dziennie: kgCO2e/dzień) związane ze standardową dietą 2000 kcal/dzień wynosiły:

7,19 dla osób jedzących dużo mięsa (> = 100 gram / dzień),

5,63 dla osób jedzących przeciętne ilości mięsa (50-99 g / d),

4,67 dla osób jedzących mało mięsa (<50 g / d),

3,91 dla jedzących ryb,

3,81 dla wegetarian i

2,89 dla wegan.

Podsumowując, emisja gazów cieplarnianych związanych z dietą osób jedzęcych mięso jest około dwukrotnie wyższa emisji wegan. Jest prawdopodobne, że zmniejszenie spożycia mięsa może doprowadzić do redukcji emisji gazów cieplarnianych na dużą skalę.

Dokładniej z metodologią i wynikami badań można zapoznać się tutaj

ONZ już kilka lat temu zauważyło problem i w raporcie z 2010 r., Assessing the Environmental Impacts of Consumption and Production: Priority Products and Materials, stwierdza, że zmniejszenie spożycia mięsa i nabiału jest warunkiem zrównoważonego rozwoju. Profesor Edgar Hertwich, jeden z głównych autorów tego raportu, powiedział: „Produkty pochodzenia zwierzęcego powodują więcej szkód niż [produkcja] surowców budowlanych, takich jak piasek czy cement, tworzyw sztucznych i metali. Biomasa i uprawy paszy dla zwierząt są tak samo szkodliwe, jak [spalanie] paliw kopalnych.”

Przewidując, że liczba ludzi na świecie zwiększy się do około 9 mld do roku 2050, niemożliwe będzie ich wyżywienie wedle obecnego modelu konsumpcji. Aby zapewnić zrównoważony rozwój, konieczne jest powszechne zredukowanie spożycia produktów odzwierzęcych, szczególnie mięsa i nabiału.

Źródła:

To Fight Climate Change, the Entire World Will Have to Eat Less Meat

Dietary greenhouse gas emissions of meat-eaters, fish-eaters, vegetarians and vegans in the UK

ONZ zaleca weganizm



Wydarzenia

earth

Krasnystaw: Konkurs plastyczny „EKO-wyzwania i rozwiązania”

15/03/2017 - 10/04/2017
20_podglad

Dzień Ziemi w Krasnymstawie, 22.04.2017

22/04/2017
sp1

Zbiórka elektrośmieci w krasnostawskiej „Trójce”

24/10/2016 - 09/11/2016
Więcej wydarzeń

Fundacja Sanctus Nemus

Fundacja Sanctus Nemus

Prześlij artykuł

Dodaj artykuł

Masz tekst, którym chcesz się podzielić?

Opublikuj go w EkoPrzewodniku!