Jedzenie

Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami

Alicja Barcikowska 31 maja 2014 r.

pasta z ciecierzycy

Składniki:

1/2 szkl. suchej ciecierzycy

8 suszonych pomidorów w oleju

1 łyżka oleju spod suszonych pomidorów

szczypta chili,

szczypta pieprzu czarnego świeżo mielonego,

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

szczypta soli, dwa ząbki czosnku (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Ciecierzycę należy namoczyć przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc, a następnie ugotować w osolonej wodzie do miękkości (podobnie jak fasolę). Ugotowaną ciecierzycę odcedzamy, przekładamy do blendera. Dodajemy pokrojone suszone pomidory, szczyptę chili, pieprz, słodką paprykę oraz około 1 łyżki oleju spod suszonych pomidorów. Wszystko razem miksujemy do uzyskania pasty o jednolitej konsystencji. Ewentualnie dodajemy szczyptę soli i/lub czosnek.

Pasta z ciecierzycy jest bardzo dobra na kanapki, ale można użyć jej również jako farsz do drożdżówek. Do tego istnieje wiele sposobów modyfikacji tego podstawowego przepisu, poprzez dodawanie czosnku, podsmażanej cebulki, ugotowanej marchewki, różnych przypraw etc. Każdy może poeksperymentować i dodać pasujący mu składnik, a pasta zyska nowy smak.

Pastę przechowujemy w lodówce.

Smacznego! 🙂



Wydarzenia

plakat Europejskie Drzewo Roku 2019

Głosowanie! Krasnostawskie drzewo w konkursie na Europejskie Drzewo Roku 2019!

01/02/2019 - 28/02/2019
industry-1752876_960_720

Apel do mediów: informujcie o globalnym ociepleniu

12/11/2018 - 31/12/2019
GO Krasnystaw 16.11.2018

Globalne ocieplenie – co nas czeka? – prelekcja w Krasnymstawie

16/11/2018
Więcej wydarzeń

Fundacja Sanctus Nemus

Fundacja Sanctus Nemus

Prześlij artykuł

Dodaj artykuł

Masz tekst, którym chcesz się podzielić?

Opublikuj go w EkoPrzewodniku!