Jedzenie

Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami

Alicja Barcikowska 31 maja 2014 r.

pasta z ciecierzycy

Składniki:

1/2 szkl. suchej ciecierzycy

8 suszonych pomidorów w oleju

1 łyżka oleju spod suszonych pomidorów

szczypta chili,

szczypta pieprzu czarnego świeżo mielonego,

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

szczypta soli, dwa ząbki czosnku (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Ciecierzycę należy namoczyć przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc, a następnie ugotować w osolonej wodzie do miękkości (podobnie jak fasolę). Ugotowaną ciecierzycę odcedzamy, przekładamy do blendera. Dodajemy pokrojone suszone pomidory, szczyptę chili, pieprz, słodką paprykę oraz około 1 łyżki oleju spod suszonych pomidorów. Wszystko razem miksujemy do uzyskania pasty o jednolitej konsystencji. Ewentualnie dodajemy szczyptę soli i/lub czosnek.

Pasta z ciecierzycy jest bardzo dobra na kanapki, ale można użyć jej również jako farsz do drożdżówek. Do tego istnieje wiele sposobów modyfikacji tego podstawowego przepisu, poprzez dodawanie czosnku, podsmażanej cebulki, ugotowanej marchewki, różnych przypraw etc. Każdy może poeksperymentować i dodać pasujący mu składnik, a pasta zyska nowy smak.

Pastę przechowujemy w lodówce.

Smacznego! 🙂



Wydarzenia

earth

Krasnystaw: Konkurs plastyczny „EKO-wyzwania i rozwiązania”

15/03/2017 - 10/04/2017
20_podglad

Dzień Ziemi w Krasnymstawie, 22.04.2017

22/04/2017
sp1

Zbiórka elektrośmieci w krasnostawskiej „Trójce”

24/10/2016 - 09/11/2016
Więcej wydarzeń

Fundacja Sanctus Nemus

Fundacja Sanctus Nemus

Prześlij artykuł

Dodaj artykuł

Masz tekst, którym chcesz się podzielić?

Opublikuj go w EkoPrzewodniku!