Jedzenie

Pasta z fasoli na kanapki

Alicja Barcikowska 11 września 2015 r.

Po raz pierwszy robiłam ten specjał, wyszedł super, smakował wszystkim osobom, które częstowałam 🙂 Przepis jest prosty…

Składniki:
ok. 300 gram fasoli jasiek (im większe nasiona, tym lepiej)
2 cebule
1/3 jabłka
olej
majeranek
sól
vegeta (opcjonalnie)

Fasolę moczymy przez noc, a potem gotujemy w tej samej wodzie. Zachowujemy część wody z gotowania. Ugotowaną fasolę odcedzamy i obieramy (pierwszy raz obierałam fasolę, ale da się to zrobić, po nabraniu wprawy okazuje się to proste) – dzięki temu pasta będzie bez twardych łusek. Fasolę miksujemy w blenderze lub starannie ubijamy ubijakiem do ziemniaków.
Na oleju przysmażamy posiekaną cebulę. Gdy się zarumieni, dodajemy masę z fasoli. Mieszamy, jeśli jest za gęsta, dodajemy wodę, która została nam po gotowaniu fasoli. Dodajemy przyprawy: około łyżeczki majeranku, sól do smaku, ja dodałam też trochę vegety. Do przysmażanej masy dodajemy też 1/3 jabłka startego na drobnej tarce. Chwilę jeszcze mieszamy wszystko na patelni. Gotowe!

Z tego przepisu wychodzi duża porcja pasty – mnie wystarczyła na poczęstowanie kanapkami kilkunastu osób. Idealnym dodatkiem jest ogórek kiszony i piwo 🙂 Gotową pastę można przez kilka dni przechowywać w lodówce.

Źródło:
PASTA Z FASOLI, NIBY „SMALEC”
http://wegetarianka.blox.pl/2012/01/PASTA-Z-FASOLI-NIBY-SMALEC.html



Wydarzenia

plakat Europejskie Drzewo Roku 2019

Głosowanie! Krasnostawskie drzewo w konkursie na Europejskie Drzewo Roku 2019!

01/02/2019 - 28/02/2019
industry-1752876_960_720

Apel do mediów: informujcie o globalnym ociepleniu

12/11/2018 - 31/12/2019
GO Krasnystaw 16.11.2018

Globalne ocieplenie – co nas czeka? – prelekcja w Krasnymstawie

16/11/2018
Więcej wydarzeń

Fundacja Sanctus Nemus

Fundacja Sanctus Nemus

Prześlij artykuł

Dodaj artykuł

Masz tekst, którym chcesz się podzielić?

Opublikuj go w EkoPrzewodniku!