Jedzenie
Vegetime.pl – znajdź roślinną kuchnię w Warszawie
Alicja Barcikowska 13 września 2017 r.
Vegetime.pl to nowy portal na kulinarnej mapie Warszawy. Jest to wyszukiwarka restauracji oferujących dania wegetariańskie i wegańskie. Według relacji założycieli, pomysł na portal powstał z potrzeby chwili. „Wybraliśmy się ze znajomymi na miasto, mając ochotę zjeść coś bezmięsnego. Niestety, krążąc po centrum Warszawy, nie mogliśmy znaleźć nic ciekawego, a na przeczesywanie internetu nie mieliśmy czasu […]
„Miód” z kwiatów mniszka lekarskiego
Alicja Barcikowska 7 maja 2017 r.
Mlecze zakwitły, maj to pełnia sezonu na te żółte kwiaty. Warto to wykorzystać – podaję sprawdzony przepis na miód z mleczy. Potrzebujemy: 500 kwiatów mleczu (mniszka lekarskiego), urwanych krótko przy kielichu, bez ogonka i oczywiście z miejsc czystych ekologicznie. 2 kg cukru 3 cytryny Sposób przyrządzania: – kwiaty rozkładamy na godzinę, dwie na stole, papierze […]
Pasztet z cukinii z serem żółtym
Alicja Barcikowska 10 października 2015 r.
Składniki: 3 szklanki utartej cukinii (ucieramy na trójkątnych oczkach tarki), 20-30 dag żółtego sera (także ucieramy na tarce), 1-2 cebule zeszklone na oleju, półtora szklanki bułki tartej, 3-4 jajka, garść natki pietruszki, pieprz, vegeta. Margaryna do smarowania formy. W misce mieszamy składniki: utartą cukinię, ser żółty, zeszkloną cebulkę, bułkę tartą. Wbijamy żółtka z jaj, białko […]
Lubelskie: zbieramy regionalne przepisy
Alicja Barcikowska 16 sierpnia 2015 r.
Fundacja Sanctus Nemus zbiera przepisy na potrawy/ przetwory roślinne z lokalnych produktów, takich „skarbów z przydomowego ogródka”. Dania główne, zupy, przekąski, dżemy, nalewki itd. Ważne, żeby w przepisach były wykorzystane lokalne warzywa, owoce, zioła, a nie np. banany 😉 Z przepisów ma powstać e-book, który będzie udostępniany bezpłatnie przez Fundację Sanctus Nemus. Jeśli ktoś chce […]
Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami
Alicja Barcikowska 31 maja 2014 r.
Składniki: 1/2 szkl. suchej ciecierzycy 8 suszonych pomidorów w oleju 1 łyżka oleju spod suszonych pomidorów szczypta chili, szczypta pieprzu czarnego świeżo mielonego, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta soli, dwa ząbki czosnku (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Ciecierzycę należy namoczyć przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc, a następnie ugotować w osolonej wodzie do miękkości (podobnie jak […]
Wydarzenia
![]() |
Głosowanie! Krasnostawskie drzewo w konkursie na Europejskie Drzewo Roku 2019!01/02/2019 - 28/02/2019 |
![]() |
Apel do mediów: informujcie o globalnym ociepleniu12/11/2018 - 31/12/2019 |
![]() |
Globalne ocieplenie – co nas czeka? – prelekcja w Krasnymstawie16/11/2018 |
Fundacja Sanctus Nemus
![]() |
Prześlij artykuł
|
Masz tekst, którym chcesz się podzielić?Opublikuj go w EkoPrzewodniku! |